03 891 94 10

  info@vimosa.si

 

Reference

Dogrevanje zraka v sistemu za sušenje

Dogrevanje zraka

Zahteva kupca:

 • v ciklonskem sušilniku prašnih delcev je želel kupec povišati temperaturo sušilnega zraka za 100 ̊C – z 250 ̊C na 350 ̊C
 • zahtevano delovanje sistema 24/7
 • zagotovitev absolutne varnosti obratovanja


Izdelali smo grelno enoto moči 550 kW, sestavljeno iz šestih grelnih modulov moči 91,7 kW. Izvedli smo PID-regulacijo sistema s pripadajočo močnostno elektro omaro in krmiljem. Varnost smo zagotovili z varnostnimi termostati in senzorjem pretoka zraka. Sistem je izveden s kontrolerjem Siemens Simatic S7 kontrolerjem in HMI-vmesnikom.

 

Ogrevanje zraka v sušilnici sadja

Zahteve kupca:

 • podane dimenzije prezračevalnega kanala
 • zahtevan ΔT
 • zagotovljeno varno obratovanje v lesenem objektu


Izvedli smo grelno kaseto z zaščitnim ohišjem ter varnostnim termostatom na ohišju in v grelni kaseti. Krmiljenje pogona ventilacije smo povezali z regulacijo obratovanja grelcev. Krmiljenje grelcev in motorja smo izvedli z zakasnitvijo zaradi omejene priključne moči.

 

Ogrevanje žveplene kisline v rezervoarju

Ogrevanje žveplove kisline v rezervoarju

Zahteve kupca:

 • izvesti ogrevanje žveplene kisline za podan ΔT v obstoječem kontejnerju
 • zagotoviti nemoteno vlaganje materiala v kontejner in mehansko zaščito grelcev


Zaradi zahteve po vgradnji ogrevanja v obstoječi rezervoar je bila vgradnja možna samo z zgornje strani. Zaradi spremembe nivoja žveplene kisline, ko v rezervoarju ni vloženega materiala, je bilo potrebno zagotoviti, da ne pride do pregrevanja grelcev, ki bi ostali neomočeni v zraku.
Razvili smo grelno enoto, ki ima integrirano nivojsko stikalo, je dimenzijsko primerna in mehansko zaščitena pred poškodbami.
Regulacija za krmiljenje posameznih enot je povezana z nivojskim stikalom, ki zagotavlja dolgo življenjsko dobo in varno obratovanje sistema.

 

Dogrevanje zraka v obstoječem zračnem kanalu

Dogrevanje zraka

Zahteve kupca:

 • pri podanem pretoku zraka in preseku zračnega kanala zagotoviti želen ΔT
 • kislinsko odporen sistem ogrevanja


Pri danih omejitvah smo dimenzionirali grelno kaseto v kislinsko odporni izvedbi. Izvedli smo jo s cevnimi grelci s hladilnimi rebri. Konstrukcijska rešitev omogoča enostavno servisiranje.

 

Obnova sistema ogrevanja hidravlične stiskalnice

Sistem ogrevanja hidravlične stiskalnice

Kupec je imel hidravlično stiskalnico, ki pa ni več dosegala želene točnosti temperatur. Gretje plošč stiskalnice je bilo izvedeno posredno preko temperirne naprave in olja za prenos toplote.
Obnovo sistema smo izvedli z vgradnjo 55-kW grelca na prirobi DN100, vzpostavili smo novo močnostne in regulacijsko napeljavo, ki smo jo integrirali v obstoječo senzoriko stiskalnice. Izvedli smo regulacijo delovanja črpalke olja za prenos toplote s frekvenčnim regulatorjem ter varnostno povezavo med motorjem črpalke in grelcem. Vgradili smo zaščite pred pregretjem olja za prenos toplote.

 

Univerzalna rešitev ogrevanja orodja za hladno kovanje

Zahteve kupca:

 • zagotoviti ogrevanje orodja za aluminijske odkovke do 200  ̊C
 • odpornost na močne vibracije
 • možnost hitre menjave orodij (industrijski konektorji)
 • uporaba iste krmilne omare za več orodij

 

Ogrevalni sistem smo izvedli s posebno grelno ploščo, ki jo stranka namesti pod orodje in tako posredno segreva kovalno orodje. 

 

Izvedba ločenega ogrevanja dveh polovic orodja

Kupčeva zahteva je bila, da dve polovici orodja za litje aluminija segrejemo na različne temperature in izvedemo dvopodročno regulacijo temperature. Zahtevana je bila temperaturna obstojnost grelcev in priključkov do 700 ̊C, zaradi možnosti kapljanja taline.

Ogrevanje smo izvedli z dvopodročnimi patronskimi grelci z integriranimi termočleni in dvopodročno regulacijo. Zadostili smo vsem zahtevam kupca ter zagotovili stabilno in točno obratovanje sistema.

 

Rešitev ogrevanja nylonskih nitk

Kupec je dosegal 95  ̊C s parnim ogrevanjem v proizvodnji nylonskih nitk. Zahtevana temepratura v proizvodnem procesu je bila 115  ̊C.

Izdelali smo grelni vložek s sondo PT100 in krmilno omaro s tripodročno regulacijo. Izvedli smo povezavo s centralnim informacijskim sistemom proizvodnega stroja (vklop, izklop, alarmi).

 

Pretočni grelec za toplotne črpalke

Pretočni grelec za toplotne črpalke

Električni grelnik vode, ki deluje kot pretočni bojler. Obstoječi je namensko narejen in prilagojen za montažo v toplotne črpalke. Izdelan je iz nerjaveče pločevine, v cevi so vgrajeni električni grelci različnih moči, vgrajen ima tudi termostat za kontrolo temperature vode.

Prilagodi se ga lahko za različne tipe toplotnih črpalk - dimenzijsko in tudi z električnimi karakteristikami.

 

Kislinsko odporen pretočni grelec večje moči

Kislinsko odporen pretočni grelec večje moči

Kupec je želel ogrevati vodo za sanitarne potrebe v javnem zavodu. Zahtevana je bila kislinsko odporna izvedba.

Izdelali smo grelec moči 30 kW/400V na prirobnici PN16/DN150. Grelec ima 9 segmentov, ki jih je ob okvari možno brez težav menjati. Je iz ustreznega kislinsko odpornega materiala. Ima nastavljiv kapilarni termostat in zaščitni termostat pred pregretjem. Vse je vgrajeno v zaščitno kapo s pokrovom.

 

Izdelava ogrevanja elektrolitske celice

Izdelava ogrevanja elektrolitske celice

Najti je bilo potrebno rešitev električnega ogrevanja grafitne elektrolitske celice po obodu, dnu in iztočni cevi do temperature nekaj čez 1000 °C Uspešno smo vgradili tri grelce skupne moči 7550 W in dosegli ciljne vrednosti.

 

Dvopodročni grelec

Dvopodročni grelec

Dvopodročni patronski grelec je bil razvit za potrebe dvopodročnega ogrevanja orodja. Zaradi dveh priključkov na enem mestu je s kombiniranjem priklopov možno izvesti štiri različne kombinacije delovanja.

 

Naprava za ogrevanje olja in oljenje rotorjev

Naprava za ogrevanje olja in oljenje rotorjev

Naprava je namenjena za gretje olja in oljenje rotorjev do želene temperature (120-130 °C). Ogrevanje je izvedeno s keramičnimi električnimi grelci. Regulacija poteka na osnovi povratnih podatkov s temperaturnega tipala preko digitalnega temperaturnega regulatorja. Krmilje je v PVC-ohišju, posoda je iz nerjavnega jekla, izolirana s 50mm izolacije.

 

Naprava za ogrevanje šobe za lepilo

Naprava za ogrevanje šobe za lepilo

Naročnik je imel probleme z ostanki lepila v šobah, ko se je med delom v fazah mirovanja lepilo strjevalo. Problem smo rešili z napravo za segrevanje, v katero delavec vloži šobo, ko je ne potrebuje več. Po želji nastavljena povišana temperatura v napravi preprečuje, da bi se lepilo strdilo in blokiralo šobo.

 

Cevni grelec za ogrevanje peči za sintranje

Cevni grelec za ogrevanje peči za sintranje

Rešitev ogrevanja in izdelava namenskega cevnega grelca po željah naročnika.

 

Naprava za gretje numerične glave

Naprava za gretje numerične glave

Naprava je namenjena gretju numerične glave Cemark MB 14. Naročnik je z njo označeval polizdelke, pri čemer se je pokazalo, da samo mehansko markiranje ni dovolj opazno. Znake na markirni glavi je bilo potrebno pogreti do te mere, da so se ob kontaktu s polizdelkom vžgali v površino (podobna funkcija kot pri toplem žigu). Na napravi lahko spreminjamo želeno temperaturo gretja tako, da numerično glavo optimalno ogrejemo glede na označevanje na različnih materialih.

 

12 kW fleksibilen cevni grelec dolžine 5,6 m

12kW fleksibilen cevni grelec dolžine 5,6m

Fleksibilen cevni grelec je rešitev, ki smo jo razvili kot alternativo grelcu-keramičnemu vložku podobnih mer in enake moči, ki ga naročnik uporablja za ogrevanje vode. S to trajnejšo izvedbo smo zmanjšali stroške obratovanja, saj je bilo potrebno prejšnje grelce zaradi konstrukcije in pogojev delovanja dokaj pogosto popravljati ali celo menjati.

 

Prepognjeni grelec

Prepognjeni grelec

Kupec je želel segreti ventil večjega hidravličnega stroja v globino 1,5 m v čim krajšem možnem času, da bi ga lahko razstavili in očistili.

Kupcu smo ponudili in izdelali prepognjeni patronski grelec dolžine 1,43 m in moči 6000 W. Pri tem se je pokazala prednost tega grelca, da greje po celotni dolžini/površini, vključno s konico grelca. Ventil, za katerega so pod 'normalnimi' pogoji vzdrževalci potrebovali do dva dni, da so ga odvili, je popustil v štirih urah.

 

Naprava za apliciranje kapic

Naprava za apliciranje kapic

Kupec, ki se ukvarja s proizvodnjo sadnih in zelenjavnih sokov in ima tudi lasten polnilni obrat, je iskal grelec za napravo za apliciranje kapic (za zapiranje steklenic). Poleg tega je iskal tudi slovenskega proizvajalca celotne naprave.

Izdelali smo grelec za obstoječo napravo in na osnovi vzorca popolnoma novo napravo z vgrajenim cevnošpiralnim grelcem. Naprava presega pričakovanja kupca in je cenovno ugodnejša rešitev od primerljive iz tujine.

 
Kontakt
Pišite nam